Τμήμα Κινητικής Αγωγής και Γυμναστικής για όλους (Παρουσίαση)

Ο Υπεύθυνος του Τμήματος Κινητικής Αγωγής Γιάννης Τζανανδρέας, μας ενημερώνει για το πρόγραμμα των τμημάτων ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Τα παιδιά χωρίζονται σε τρία Groups.

GROUP A

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα αυτό είναι μία δομημένη κινητική δραστηριότητα με αρχή αλλά χωρίς τέλος, αφού συνεχώς τροφοδοτείται και εμπλουτίζεται με καινούρια ερεθίσματα-εμπειρίες. Στοχεύει στην ανάπτυξη των συναρμοστικών ικανοτήτων των παιδιών, εκ των οποίων οι πιο βασικές είναι η ισορροπία, η ικανότητα ρυθμού και αντίδρασης, ο προσανατολισμός στο χώρο και η κιναίσθηση.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Ο σκοπός της κινητικής αγωγής είναι η πολύπλευρη ανάπτυξη του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι μέσω των σωματικών-κινητικών εμπειριών το παιδί αναπτύσσεται παράλληλα με το κινητικό, στο κοινωνικό, γνωστικό και ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικός ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του προγράμματος, που θα βοηθήσει τα παιδιά να βελτιωθούν τόσο σε ατομικό (αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση, εσωτερικά κίνητρα και διάθεση επίτευξης στόχων, ερμηνεία της επιτυχίας και της αποτυχίας, θετική αυτοαντίληψη κ.α.) όσο και σε ομαδικό (αναγνώριση κανόνων, ανάληψη ρόλων, κοινωνική ευαισθησία και σεβασμός, ικανότητα επαφής και συνεργασίας κ.α.) επίπεδο.

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ

Το Α group του τμήματος απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3-4,5 ετών. Οι ηλικίες αυτές είναι ενδεικτικές και εξαρτώνται από το επίπεδο ωριμότητας του κάθε παιδιού, αφενός για το αν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα (3 ετών) και αφετέρου αν είναι ικανό να μεταπηδήσει στο επόμενο group (4,5 ετών).

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΟ

Είναι πολύ σημαντικό για τη διαδικασία της νευρομυϊκής ανάπτυξης των παιδιών να δέχονται όσο το δυνατόν περισσότερα κατάλληλα ερεθίσματα. Αυτός είναι ένας βασικός στόχος της δομής του προγράμματος. Τα ερεθίσματα αυτά προέρχονται κατά βάση από τα βασικά ασκησιολόγια ατομικών (ενόργανη, στίβος, τένις κ.α.) αλλά και ομαδικών (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο κ.α.) αθλημάτων. Το παιχνίδι παίζει επίσης ένα σπουδαίο ρόλο στο περιεχόμενο του προγράμματος καθώς αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα κοινωνικοποίησης και ψυχικής έκφρασης των παιδιών.

ΓΟΝΕΙΣ

Η παρουσία του γονέα είναι υποχρεωτική κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ο οποίος αρχικά είναι αυτός που θα καθοδηγήσει κοινωνικά και ψυχοσυναισθηματικά το παιδί. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τον κάθε γονιό να βοηθήσει στην διάπλαση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του παιδιού του και να αναπτύξει μια υγιή σχέση μαζί του που να στηρίζεται στη διευκρίνιση του ρόλου του καθενός και στην εφαρμογή κανόνων.

GROUP B

 ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Β group κινητικής αγωγής απευθύνεται σε παιδιά μεγαλύτερα των 4,5 ετών, τα οποία είναι ώριμα σωματικά και κοινωνικά-ψυχικά να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας αθλητικής υποδομής. Αυτό σημαίνει ότι στην ηλικία των 5,5-6 ετών θα είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κινητική ‘’πρόκληση’’ προκύψει σε κάθε δραστηριότητα που θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

Στους υπόλοιπους τομείς που αφορούν στην πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών (κοινωνικό, συναισθηματικό, γνωστικό), συνεχίζουμε να ‘’χτίζουμε’’ προσωπικότητες και χαρακτήρες που θα διαμορφώσουν κοινωνικά και ψυχικά υγιείς ενήλικες.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Β group αποτελεί ουσιαστικά ένα προπαρασκευαστικό στάδιο για το τμήμα της Γενικής Γυμναστικής που ακολουθεί.

Τα κινητικά ερεθίσματα και οι επιβαρύνσεις που εφαρμόζονται στοχεύουν στην ανάπτυξη των βασικών φυσικών ικανοτήτων, σεβόμενοι πάντα τις αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες των παιδιών. Η δύναμη, η ταχύτητα, η συναρμογή και η ευλυγισία-ευκινησία βελτιώνονται σε μεγάλο βαθμό. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά που μετέχουν στο πρόγραμμα παρουσιάζουν καλύτερη μυϊκή αντοχή ακόμα και από μεγαλύτερα παιδιά τα οποία δεν γυμνάζονται.

Το ασκησιολόγιο του Β group εμπλουτίζεται και γίνεται πιο εξειδικευμένο και περιλαμβάνει επίσης την εισαγωγή στην ενόργανη και ακροβατική γυμναστική.

Το παιχνίδι συνεχίζει να υπάρχει αλλά διαφορετικά δομημένο σε σχέση με το προηγούμενο group, έτσι ώστε να συμβάλλει με το σωστό τρόπο στην ανάπτυξη των παιδιών.

ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Δύο φορές το χρόνο, τα παιδιά του Β group, θα κάνουν παρουσίαση γυμναστικών προγραμμάτων παρουσία γονέων και οποιουδήποτε άλλου φίλου θα επιθυμούσε να παραστεί.

ΤΜΗΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το άθλημα της Γυμναστικής για όλους είναι αναγνωρισμένο από την Ε.Γ.Ο. ( Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία) και απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και μεγαλύτερα.

Μπορούν να συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια ανεξάρτητα από τις κινητικές τους ικανότητες και το επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Περιλαμβάνει στοιχεία από τα περισσότερα αθλήματα της Γυμναστικής Ομοσπονδίας, όπως:

  • Ενόργανη Γυμναστική
  • Ρυθμική Γυμναστική
  • Ακροβατική Γυμναστική
  • Αεροβική Γυμναστική

ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Τα οφέλη της ενασχόλησης με το συγκεκριμένο άθλημα είναι πολύ σημαντικά και αφορούν τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

  • Σωματικά: Αρμονική διάπλαση του σώματος, με έμφαση στην ανάπτυξη της δύναμης, ευλυγισίας-ευκινησίας αλλά και στην αντοχή, συναρμογή.
  • Ψυχοσυναισθηματικά: Αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία, αίσθημα ευθύνης, δημιουργικότητα, διάθεση επίτευξης στόχων.
  • Κοινωνικά: Συνεργασία, ομαδικότητα σεβασμός εμπιστοσύνη κ.α.

ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ-ΑΓΩΝΕΣ

Όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από το επίπεδό τους, θα συμμετέχουν σε εσωτερικές επιδείξεις του συλλόγου μας όπως επίσης και σε φεστιβάλ Γυμναστικής για όλους (Γυμναστράδες).

Το αγωνιστικό τμήμα θα εκπροσωπεί το Μίλωνα σε διοργανώσεις (Contest) της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας.