Ο ύμνος του Μίλωνα

Ο ΄Υμνος του Μίλωνα σε mp3

Εισαγωγή

Το 2018 με αφορμή την συμπλήρωση 90 ετών από την ίδρυση του συλλόγου ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ, δημιουργήθηκε ο ύμνος του Μίλωνα από τον καταξιωμένο συνθέτη και μέλος της αθλητικής οικογένειας του Μίλωνα, Γιάννη Σίννη έπειτα απο σχετική πρωτοβουλία του Προέδρου κ. Σακελλαρίδη και του ΔΣ του Μίλωνα. Αξιοσημείωτο είναι πως συμμετέχουν και παιδιά απο τις ακαδημιες του Μίλωνα. Αλλωστε ο Μίλωνας ειναι μια μεγάλη οικογένεια, ενας ζωντανός οργανισμός.

Όπως σημειώνει ο συνθετης, ο οποίος υπήρξε αθλητής των ακαδημιών του Μίλωνα και ειναι αδελφός του Άγγελου και Ντίνου Σιννη, πρώην αθλητών του συλλόγου (κολλησαν το μικροβιο του Μίλωνα πο τον παλαίμαχο αθλητή κ. Μαγγίνα) : “Από το μετερίζι της κερκίδας πια , της αγαπημένης παρέας του σαββατοκύριακου παρακολουθώ και περιγράφω με στίχο και μουσική τα συναισθήματα που εξωτερικεύει το περιβάλλον και η αυρα του Μίλωνα.

Ο ύμνος αναλυτικά

Επηρεασμένος από τους μεγάλους Έλληνες κλασσικούς ποιητές και συγγραφείς ο συνθετης επέλεξε την κλητική πτώση στην αναφορά στο όνομα του συλλόγου με το επιφώνημα ω! να προηγείται της λέξης Μίλων εκφράζοντας πρώτον θαυμασμό δεύτερον επιμονή και κυρίως μια κοινωνική σχέση με ισχυρό δεσμό  μεταξύ αυτού που καλεί και αυτού στον οποίο απευθύνεται.

Ωμέγα με θαυμαστικό , δηλαδή ώ – μέγα όπως το ‘μεγάλο’ το ‘ωραίο’ το ‘αληθινό’ που αναφέρει ο Κωστής Παλαμάς στον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων ,  τρία βασικά χαρακτηριστικά που εκφράζουν  τον σύλλογο ΑΟΝΣ ΜΙΛΩΝ

‘Εστία Αθλητισμού και των ωραίων φίλων’

Εστία και όχι σπίτι ,ούτε κτίριο , ούτε εγκαταστάσεις. Εστία είναι η οικογένεια είναι ο οίκος είναι  η θαλπωρή και η προστασία , η ένωση και ο τόπος καταγωγής , η ρίζα των ανθρώπων.

Αθλητισμός είναι η ουσιαστική ταυτότητα του σωματείου ο λόγος ύπαρξης και ο προσδιορισμος  του.

Οι Ωραίοι φίλοι είναι οι άνθρωποι που διέπονται από το ‘ωραίο’ που τονίζει ο Παλαμάς στον ύμνο των ολυμπιακών αγώνων που σημειώνω πιο πάνω, εξάλλου η ίδια η ιστορία του συλλόγου περιγράφεται από σπουδαίες φιλίες που αναπτύχθηκαν μεταξύ των αθλητών, των παραγόντων και των φιλάθλων της ομάδας.

‘Ολυμπιονίκη στο δρόμο των ονείρων’

Ο Μίλωνας ανέδειξε  σπουδαίους αθλητές με μεγάλες διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι οποίοι είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη , είναι λοιπόν σύλλογος Ολυμπιονικών και αποστολή του είναι η διατήρηση και η μετάδοση του ιερού πνεύματος των Ολυμπιακών Αγώνων από γενιά σε γενιά .

Ο Μίλων ο Κροτωνιάτης (557 π.Χ) ο οποίος ‘έδωσε΄το όνομά του στην ομάδα ήταν παλαιστής και είχε στεφανωθεί σε έξι Ολυμπιάδες.

‘Ενενήντα χρόνια

Με ήθος και αρετή

Χαράζεις ιστορία

Αγώνας και γιορτή’

Ο χρόνος προσδιορίζει οριοθετεί και χαρακτηρίζει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα .

 Η συμπλήρωση  90 χρόνων από την ίδρυση του Ομίλου ήταν η αφορμή για τη σύνθεση του ύμνου είναι όμως παράλληλα ένα ιστορικό γεγονός που συμπεριλαμβάνει έναν μεγάλο κύκλο αγώνων που χαρακτηρίζονται γιορτές εξαιτίας της αρετής και του ήθους που διέπουν τις δράσεις του Μίλωνα .

‘Κρατάν οι αθλητές σου

Την φλόγα ζωντανή

Για πάντα θα ακούμε

Του Φώντα τη φωνή’

Ο 90ετής κύκλος ζωής του Μίλωνα χαρακτηρίζεται από αμετάβλητη ένταση στις δραστηριότητες του συλλόγου ανεξάρτητα από τις οικονομικές , κοινωνικές και υπόλοιπες ανθρώπινες εξελίξεις της χώρας  , πάντα η φλόγα, τα ιδεώδη παραμένουν σταθερά και ακατάπαυστα .

Ο Φώντας Λαπαρδάς ήταν ένας αγνός και αθεράπευτα ρομαντικός φίλαθλος της ομάδας χαρακτηριστική φυσιογνωμία του γηπέδου ,προσωπικότητα μιας άλλης αθώας εποχής του αθλητισμού  με πολύ μεγάλη αφοσίωση  και θεωρώ ότι του αξίζει η αναφορά του ονόματός του στο τραγούδι , θα τον συγκινούσε το γεγονός εάν ήταν στη ζωή. 

‘Τιμή στους προγόνους

τους Αλεξανδρινούς

Και τους Μικρασιάτες

πρόσφυγες αετούς’’

ο Α.Ο.Ν.Σ. «Ο ΜΙΛΩΝ» είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ίδρυση του Δήμου της Νέας Σμύρνης, την ανάπτυξη και εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας. Η περιοχή της Νέας Σμύρνης άρχισε να κατοικείται σταδιακά από το 1926 από πρόσφυγες της Μ. Ασίας και ιδιαίτερα της Σμύρνης, ανθρώπους ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένους και ενεργούς οι οποίοι αφήνοντας πίσω παλιές αγαπημένες πατρίδες αποφάσισαν να ξαναχτίσουν από την αρχή μια νέα ζωή. Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, ορισμένοι νέοι της εποχής αποφάσισαν να δημιουργήσουν το 1928 τον πρώτο «Αθλητικό Όμιλο Νέας Σμύρνης». Κατά τη δεκαετία του 1950, ένα νέο προσφυγικό κύμα από την Αίγυπτο βρήκε καταφύγιο στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και τους κόλπους του Α.Ο.Ν.Σ. Τότε προστέθηκε και το όνομα του θρυλικού ΜΙΛΩΝΑ στην επωνυμία του Συλλόγου, Ολυμπιονίκη στο άθλημα της Πάλης που γεννήθηκε και έζησε στο Κρότωνα της Ιταλίας

Είναι ζητούμενο και απαραίτητο ηθικό στοιχείο για την ολοκλήρωση της περιγραφής της ιστορίας ενός συλλόγου σε όσο το δυνατόν λιγότερες  γραμμές με ταυτόχρονη ευφωνία ώστε να μπορεί να τραγουδηθεί στην εξέδρα , η αναφορά στις ρίζες , έτσι διατηρείται το αθλητικό πνεύμα και το κοινωνικό πρόσωπο των ιδρυτών ζωντανό και ικανό να μεταλαμπαδεύεται στις επόμενες γενιές.

‘Εδώ στη Νέα Σμύρνη έχουμε γιορτή’

Κλείνει με την ουσία του αθλητισμού όπως τον έμαθα στα γήπεδα του Μίλωνα, ο αθλητισμός είναι γιορτή , είναι η χαρά της προετοιμασίας η απόλαυση της δράσης και η αναγνώριση του αποτελέσματος .

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Σίννη

Ο Γιάννης Σίννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο, είναι απόφοιτος του Παντείου Πανεπιστημίου, κιθαρίστας, συνθέτης, στιχουργός σε ανεξάρτητες ροκ μπάντες και δισκοθέτης σε μπαρ της Αθήνας. Στίχους του έχουν ερμηνεύσει οι: Βασίλης Σκουλάς, Βασίλης Καρράς, Θέμης Αδαμαντίδης, Καίτη Γαρμπή, Μελιsses, Θωμαή Απέργη, Αλέξης Παρχαρίδης κ.α. Συνεργάζεται με τον διακεκριμένο συνθέτη Χρήστο Παπαδόπουλο. Ήταν παραγωγός της ετήσιας εκδήλωσης “the live tribute to Gary Moore” στο Κύτταρο με καλεσμένους τους: Chris Tsangarides (υποψήφιος για βραβείο Grammy) και Vic Martin. Το 2017 εξέδωσε την πρώτη συλλογή στίχων του με τίτλο “Από την ψυχή στο χαρτί” (εκδόσεις Όστρια).